Ambu Sam Baba költözött a Tápiószeli Mentőállomásra 

 

A Tápiószele és Térsége Közhasznú Mentésügyi Alapítvány újraélesztés gyakorlására Ambu Sam babát vásárolt a adományokból befolyt összegből.  Az eszközzel a Tápiószelén kívül a környező települések Általános Iskoláiban illetve nagyobb munkahelyeken tartunk ingyenes elsősegély oktatást. 

2012.02.08.

 

Ajándékot kapott a Tápiószelei Mentőállomás

Sipos Mária és  Muity Gábor Tápiószentmártoni Lakosok 2 db Kereső Lámpával és 1 db szélvédőre Rögzíthető Megkülönböztető Fényjelzéssel támogatták a Tápiószelei Mentőállomás dolgozói munkáját. Ezúttal is Szeretnénk Megköszönni a Felajánlásukat.

 

Új Egyenruhát kapott a Tápiószelei Toyota Hiace Mentőautó!!!

 

A Tápiószelei Katona Nyomda Kft.-nek köszönhetően Új Egyenruhát kapott a Toyota Hiace mentőautó. Az évek során megkopott, megfakult matrica már a megkülönböztetési jellegét elveszítette. Az esett szerű közlekedés során a autósok számára nem volt egyértelműen látható így a Gépkocsivezetőknek nehezebb és veszélyesebb volta a vezetés eset közlekedés során. Ezáltal is szeretnénk megköszöni a Támogatásukat !!!

 

MENTŐÁLLOMÁSOK VERSENYE

     A Segíts okosan! program keretében az Unilever Magyarország Kft. a defibrillátorok vásárlásán túl, egy külön verseny keretében további nyolc mentőállomást is támogat majd egyenként 250 ezer forinttal. Azt, hogy melyik nyolc mentőállomást, a szavazók fogják eldönteni, hiszen ebben az évben is a mentőállomások versenyének nyertesei lesznek a szerencsések, akik a nyereményt munkahelyük korszerűsítésére, munkahelyi körülményeik javítására, valamint mentési eszközök vásárlására használhatják.

A mentőállomások versenyében csak a szimpátia számít majd, hiszen a verseny ideje alatt, azaz 2011. február 10 – től március 31 - ig, mindenki szavazhat kedvenc mentőállomására a következő módokon:

A mentőállomások:

A verseny, amelyre a program elmúlt két évének nyertes mentőállomásain kívül bárki jelentkezhetett, idén is országosan került meghirdetésre. A jelentkező mentőállomások pályázataikban a munkájukkal kapcsolatos eseményekről is  beszámoltak. Az általuk megosztott, hol szívszorító, hol vidám történetek „Az én mentőállomásom” menüpont alatt olvashatóak a www.segitsokosan.hu weboldalon.

A verseny menete:

A verseny során a www.segitsokosan.hu weboldalon: a „Az én mentőállomásom” menüpont alatt, vagy a +36 20/552-4557-es nem emeltdíjas sms-számon, vagy a Facebook-on a Segíts okosan csoporthoz csatlakozva (lájkolva), a kiválasztott állomás bemutatkozó oldalán található „Tetszik” gomb megnyomásával lehet szavazni a mentőállomásokra, 2011. február 10-től március 31-ig.

A mentőállomások, az igazságos verseny kedvéért nagyságuk szerint 8 csoportra osztva vesznek részt a versenyben. A verseny végén a kategóriánként legtöbb szavazatot összegyűjtő mentőállomás munkájához 250 ezer forinttal, azaz összesen 2 millió forinttal járul hozzá az Unilever Magyarország Kft.

Ugyanarról az IP-címről, vagy sms-számról naponta csak egy szavazatot regisztrál a rendszer.

Eddigi nyertesek (2009, 2010)

Ajka, Pápa, Várpalota, Mosonmagyaróvár, Celldömölk, Szeged, Mohács, Szigetvár, Kaposvár, Jászberény, Kemecse, Nyírbátor, Bercel, Buda (Alkotás utca), Enying, Gyöngyösi, Ibrány, Kőszeg, Pécs (Petőfi Sándor utca), Sárvár, Szerencs.

Sajtóközlemény

Huszonötezren támogatják a mentők munkáját

Példátlanul dinamikus növekedéssel nyit a Segíts okosan! program Facebook csoportja

 

Budapest, 2011. február 9.  – Példa nélküli dinamikus növekedéssel nyitott az Unilever Segíts okosan! programjának Facebook oldala, amelyet 19 óra alatt 25 ezer ember lájkolt. A támogatók a lájkokkal és az oldalon található játék kitöltésével az Országos Mentőszolgálat számára gyűjtenek adományokat, személyenként 50+50 forintot.

Magyarországon 24 percenként meghal egy ember hirtelen szívmegállás miatt, pedig azonnali segítségnyújtással naponta akár több tucat életet is meg lehetne menteni. Magyarországon azonban hiányosak az emberek életmentési ismeretei és még mindig nincs minden mentőautóban defibrillátor, amelynek használata bizonyos esetekben sokszorosára növeli a túlélés esélyét.

Az Unilever Segíts okosan! programjának célja az életmentési ismeretek terjesztése és az Országos Mentőszolgálat támogatása. A program egyik pillére a Mentőállomások versenye, amelynek során a vállalat 2 millió forinttal támogat nyolc mentőállomást. A támogatás összegét a Segíts okosan! program a Facebook-on „gyűjti össze”, ahol a követők egy lájkkal 50 forinttal járulhatnak hozzá virtuálisan a 2 millió forinthoz. Az oldalhoz csatlakozók egy rövid játék kitöltésével további 50 forintot adományozhatnak, az online kvíz kitöltésével pedig életmentési ismereteiket bővíthetik és „Életmentő igazolványt” szerezhetnek.

A Segíts okosan! program még el sem indult, ezért a szervezőket is meglepte a hatalmas támogatottság a Facebook-on. Az oldal az első poszt utáni 19 órában 25.000 támogatót szerzett és ez a szám azóta percenként huszonöttel nő. Így a Segíts okosan! az első nap végére bekerül a Facebook oldalak Top 10-es listájába.

„Óriási öröm számunkra, hogy ilyen sokan támogatják a mentőket, és tartják fontosnak a bajtársaim munkájának elismerését és segítését. Holnaptól lehet szavazni arra is, hogy mely mentőállomások kapják meg az adományt. Nagyon hálás vagyok mind az Unilevernek, mind a Facebook közösségnek azért, hogy támogatja munkánkat, ez nekünk mentőknek nagyon sokat jelent.” – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A Segíts okosan! Facebook oldalát a ReVision fejlesztette és a Hill&Knowlton kezeli. A program hivatalosan 2010. február 10-én indul. További információ: www.segitsokosan.hu.

További információ:

Kovács Margit, Margit.Kovacs@hillandknowlton.com

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Sztárok népszerűsítik az életmentési alapismereteket

Segíts okosan!” - 2011

A mentők munkáját támogató országos program folytatódik

 

Budapest, 2011. 02. 10. – Magyarországon óránként három ember hal meg hirtelen szívmegállás miatt, pedig azonnali segítségnyújtással naponta akár több tucat életet is meg lehetne menteni.
Az Unilever Segíts okosan! programja március végéig ismét – a  tavalyi céloknak megfelelően – folytatja az életmentési ismeretek széleskörű terjesztését és az Országos Mentőszolgálat munkájának támogatását.

Az idei évben Jaksity Kata, Farkasházi Réka, Kozmann György, Kovács Kokó István, Katus Attila, Vince Ottó és a Back to Black zenekar a program égisze alatt mindent megtesznek majd azért, hogy minél több emberrel megismertessék az azonnali segítségnyújtás alapvető technikáit, és végre minden mentőautóban legyen defibrillátor.

2011-ben ismét folytatódik az Unilever Magyarország Kft. „Segíts okosan!” programja, amelynek keretében az Országos Mentőszolgálat munkáját a hirtelen szívmegállások esetében is alkalmazandó életmentési ismeretek népszerűsítése mellett jelentős összegű adománnyal támogatják.

Az idei „Segíts okosan!” országos program 2011. február 10-én indul és 2011. március 31-én zárul. A vásárlók az Unilever Magyarország Kft. által forgalmazott, az akcióban résztvevő 17 márkatermék megvásárlásával ismét termékenként 1 Ft-tal járulhatnak hozzá a „Segíts okosan!” kezdeményezés jótékony céljainak megvalósulásához, azaz további defibrillátor-készülékek megvételéhez.

A kampány előző két évében az Unilever a vásárlók segítségével összesen 86 millió forint adományt gyűjtött az OMSZ részére, hogy a Mentőszolgálat defibrillátor készülékeket vásárolhasson mentőautóiba. A 2011-es program egyik célja, hogy idén már ne legyen Magyarországon olyan mentőautó, amelyben nincs defibrillátor, másik kiemelt célja pedig, hogy tovább bővüljenek az emberek életmentési ismeretei.

„A „Segíts okosan!” program célja sokoldalú, hiszen a szervező egyfelől az Országos Mentőszolgálatot támogatja, másfelől pedig felhívja az emberek figyelmét arra, hogy ők maguk is kerülhetnek bármikor vészhelyzetbe, akár úgy, hogy az ő segítségnyújtásukra van szükség, akár úgy, hogy ők szorulnak segítségre. A kampány során összegyűlt pénzből defibrillátorokat tudunk vásárolni, így reményeink szerint a hazai utakon futó mentőautók mindegyikét felszerelhetjük életmentő defibrillátor készülékkel. Komoly és jelentős segítség ez nemcsak a mentők, de az egész társadalom számára”– mondta el a programról Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója.

Ebben az évben több híresség is csatlakozott a programhoz, akik fontosnak tartják a hirtelen szívmegállás okozta hirtelen halálesetek megelőzését, és segíteni kívánnak az alapvető életmentési ismeretek elterjesztésében részben azért, mert közülük többen is érintettek a témában.

"Furcsa az élet. Észrevétlenül szívedbe férkőznek emberek, Sportolók, színészek, barátok. Nem gondolsz rájuk minden nap, mégis olyan jó, hogy vannak. Néha hallasz róluk, látod őket a képernyőn, olvasol róluk az újságban. De ha elmennek, rájössz kik is voltak valójában: értékes részei az életednek. Ilyen volt Kolonics Gyuri is. Most hogy nincs, most nagyon hiányzik” – mondta el Kovács Kokó István.

Jaksity Kata, Farkasházi Réka, Kozmann György, Kovács Kokó István, Katus Attila, Vince Ottó és a Back to Black zenekar Győrfi Pál segítségével a program nyitó sajtótájékoztatóján is kipróbálhatták az újraélesztést.

A program csakúgy, mint minden évben, idén is számos aktivitással népszerűsíti a témát, többek között sajtópályázatot hirdet, elindítja a már hagyományos edukációs roadshowját, erős facebook-os jelenléttel támogatva rendezi meg a mentőállomások versenyét, valamint a www.segitsokosan.hu weboldalon tájékoztatja az érdeklődőket a program aktualitásairól.

A Segíts okosan! program aktivitásai 2011-ben:

Folytatódik a mentőállomások munkáját bemutató, és őket közvetlenül támogató Mentőállomások versenye, amelyben idén a www.segitsokosan.hu weboldal mellett a Facebook-on is lehet szavazni a csoporthoz való csatlakozás után, vagy sms-ben a nem emeltdíjas +36-20/552-4557 telefonszámon. A határidő zárását követően a nyolc, csoportonként legtöbb szavazatot összegyűjtő mentőállomás részesül a vállalat által erre a célra elkülönített, egyenként negyed millió forintos különdíjból, melyet az állomás fejlesztésére, korszerűsítésre fordíthat.

A tavalyi évhez hasonlóan megrendezésre kerül a „Segíts okosan!” program roadshow-ja, amely öt kiemelt helyszínen, a Tesco hipermarketekben – Budapesten, Budaörsön, Debrecenben, Szegeden és Székesfehérváron – egész napos programokkal, életmentő bemutatókkal, életmentéssel kapcsolatos tanácsadással, OMSZ kiállítással, és garantált ajándékokkal várja az érdeklődőket.

 

2011-ben újításként a Facebook-on keresztül is mód lesz a segítségnyújtásra. Azok, akik lájkolják a program Facebook oldalát, 50 forinttal támogatják a programot, további játékok kipróbálásával – amellett, hogy bővíthetik életmentési ismereteiket – további 50 forintot gyűjthetnek kedvenc mentőállomásuk számára.

Az Unilever sajtópályázatot is hirdet a Segíts okosan! programmal kapcsolatban. A kategóriánként 200.000 Ft díjazású pályázat témája a mentők sokoldalú feladatainak és áldozatos munkájának bemutatása, valamint a defibrillátorok fontosságának, szerepének hangsúlyozása.

 

A „Segíts okosan!” program további részletei, illetve az akcióban meghirdetett termékek és az árusítóhelyek listája, valamint a mentőállomások versenye és a roadshow időpontjai és helyszínei a www.segitsokosan.hu weboldalon megtalálhatóak.

 

További információ:

Kovács Margit

Hill and Knowlton

T.: +36/30 – 695 – 8868

Margit.Kovacs@hillandknowlton.com

Győrffi István Megható Története

        Egy álmos, szürke, hideg novemberi reggelen, váltás után közvetlenül egy sürgős hívás futott be hozzánk, mely szerint egy harminckét hetes terhes nő vérzik. Azonnal indultunk a helyszínre, ami a szomszéd faluban volt. Kb. 6-7 perc alatt ott is voltunk, de a kapun nem tudtunk bejutni, mert mind kiderült az apuka ugyan kinyitotta azt, de az automatika ismét bezárta s ezt ő nem vette észre. Kis szirénázás után nyílt a kapu, s mi elindultunk befelé. Az apuka teljesen kétségbeesve hajtogatta, hogy ”csak a feleségét mentsük meg”, s csak a másodszori kérdésünkre derült ki, hogy a beteg a fürdőkádban van. Arra vettük az irányt, és meg is találtuk az anyukát, aki ájultan feküdt a fürdőkádban, nagy mennyiségű vér között. Gyors előkészítés után kivettük a Kismamát majd a nappaliba vittük. A lábait felemelve a mama magához tért, gyors vizsgálat után segély kocsit kértünk, majd egy nagy lumenű vénát biztosítva, az eset kocsival egyeztetve elindultunk a korház felé. Útközben felvettük az eset kocsi orvosát, és robogtunk tovább, az értesített korház felé.

A korház szülőszobáján három nőgyógyász illetve egy altatóorvos várt minket, miközben két orvos már a műtőbe mosakodott. Átadás után a háttérbe húzódtunk, hogy felkészítsék a kismamát a műtétre, mely körülbelül őt perc alatt le is zajlott.

Hirtelen dologtalanok lettünk. Ekkor ért utol az izgalom, és most éreztük meg a történet súlyát. Közben nem volt rá idő.

Mint utólag megtudtuk egy 1800g-os fiú született, akit még ott a korházban légzés-támogatásban kellet részesíteni. Miután a Peter Cerny koraszülött rohamkocsija felvitte a csecsemőt egy budapesti csecsemőosztályra még egy napig gépi lélegeztetés vált szükségessé.

Azóta a mama és a gyerek is egészségesen otthon vannak.

 

Tápiószele I. Városnapja

2010. 09. 11.-én tartotta  Tápiószele I. Városnapját. Megrendezett Főzőversenyen I. helyezést értünk el Szelei babgulyás.

 

Tápiógyörgyén jártunk!

Tápiógyörgyei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete által szervezett TŰZOLTÓ-FŐZŐVERSENYEN III. helyezést értünk el Legényfogó leves illetve

Támogassuk együtt az Országos Mentőszolgálatot!

Válassza a Segíts okosan! programban résztvevő kedvelt márkákat, hiszen minden 2010. január 28 ? 2010. március 17. között megvásárolt* termék** után 1 Ft-tal az Országos Mentőszolgálatot támogatja.

Célunk, hogy minden mentőautóban legyen defibrillátor!

A tavalyi évben a Gazdálkodj és segíts okosan program keretében összegyűlt 1 Ft-okból az OMSZ több mint 56 millió forintot fordíthatott defibrillátorok vásárlására.

Köszönjük a megmentett életek nevében!

 

 

Országos Mentőszolgálat

Ki és mikor hívhat mentőt?

Mentés szükségessége esetén bárki - állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül - hívhat mentőt a Magyar Köztársaság területén.

Milyen esetekben hívhatunk mentőt mentés céljából?

Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul:

 • ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.);
 • baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén;
 • megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;
 • ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás, stb.);
 • ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti.

A mentők hívószáma az ország egész területén (minden vezetékes és mobil telefonról): 104

1999-től egységes sürgősségi hívószám bevezetésére kerül sor Magyarország területén is (112). Ezt elsősorban akkor hívjuk, ha egyidejűleg a mentőkre és/vagy a tűzoltókra és/vagy a rendőrségre is szükség van.

Mentőhívás esetén az alábbi kérdések szerint tegyük meg a bejelentést:

 1. Hol történt? (pontos cím, ennek hiányában a helyszín megközelíthetősége)
 2. Mi történt? (a sérülés, rosszullét bekövetkezte: pl. összeesett, eszméletlen; szívbeteg fullad; magasból esett, gépkocsi elgázolta; motorkerékpárral fának ütközött, stb.)
 3. Hány sérült, beteg van?
 4. Milyen sérülés, panasz, tünet észlelhető? (pl. földön fekszik, lábát fájlalja; sápadt, verejtékes; fullad, nyugtalan, ajkai elkékültek; földön fekszik, görcsöl, szája habzik)
 5. A bejelentő neve és telefonszáma (szükség lehet a bejelentő visszahívására, pl. pontatlan cím esetén!)
 6. Várjunk a mentésirányító esetleges kérdéseire (a történtek pontosítása érdekében fontos!), és csak ezután tegyük le a telefonkagylót.

Ha nem mentést igénylő heveny megbetegedést észlel a beteg lakásán, hívja a háziorvost vagy az orvosi ügyeletet. A beteg vizsgálata alapján az orvos eldönti, hogy szüksége van-e a betegnek gyógyintézeti beutalásra és betegszállításra; ha igen, az orvos a szükséges intézkedéseket megteszi.

(Az Országos Mentőszolgálat hivatalos ajánlása)

 

Mentőegységek Tápiószelén

Mentőgépkocsi /MGK/

Betegszállításra, szükség szerint a beteg ellátásának a megkezdésére alkalmas mentőegység.

 

 

Kiemelt mentőegység /KIM/

Szakápolói szintű, betegellátáshoz szükséges felszereléssel, továbbképzett szakápolóval és gépkocsivezetővel érkezik a helyszínre.

 

 Az Országos Mentőszolgálat további Mentőegységei:

Eset kocsi

Sürgőségi betegellátásra alkalmas, ennek megfelelően felszerelt, orvos vagy mentőtiszt irányításával működő mentőegység.

 

Roham kocsi /ROKO/

A fent említet eset kocsihoz képest plusz mentéstechnikai felszereléseket tartalmaz. Munkájukat szakorvos irányítja.

MOK /Mentőorvosi kocsi/

Szakorvos és gépkocsivezető teljesít rajta szolgálatot. Feladata, a beteg állapotának stabilizálása, szállíthatóvá tétele, szakorvosi segítségnyújtás. Beteget nem szállít, rohamkocsi felszereltségü.

 

Gyerek mentőorvosi kocsi

Szakorvos és gépkocsivezető teljesít rajta szolgálatot. Feladata, a beteg állapotának stabilizálása, szállíthatóvá tétele, szakorvosi segítségnyújtás. Beteget nem szállít, rohamkocsi felszereltségü.

 

Mentőhelikopter

Sürgőségi betegellátásra alkalmas, rohamkocsi szinten felszerelt. Munkájukat szakorvos irányítja.

 

M.I.C.U (Mobile Intensive Care Unit)

Országos Mentőszolgálat 2005. július 1-jén új mentési egységet állított szolgálatba, az elsősorban tervezett betegszállításokat végző Mobile Intensive Care Unit (MICU), azaz mozgó intenzív ellátó egységet. A mentőjármű ?mozgó intenzív osztályként? funkcionál, amelyen aneszteziológus-, intenzív terápiás szakorvosok teljesítenek szolgálatot, munkájukat pedig tapasztalt mentőápolók, mentőtisztek segítik.

Motoros mentő

Az Országos Mentőszolgálat 2005-től használ speciálisan átalakított és felszerelt nagy teljesítményű motorkerékpárokat. Jelenleg a Mentőmotoros Szolgálat 3 db Yamaha FJR típusú motorral dolgozik, melyek rohamkocsi szintű felszereléssel vannak ellátva, vezetőjük mentőtiszt vagy orvos, szakorvos. A mentőmotorok autókhoz viszonyított kis méretük, gyorsaságuk révén az első ellátás fontos elemei lehetnek. További információk: www.mentomotoralapitvany.hu

Tömeges Baleseti Egység /TBE/

A TBE rendszerbe állításának célja az OMSZ katasztrófa reagáló képességének javítása, a kiemelt tömeges balesetek hatékonyabb felszámolása, a tömeges baleseti helyszíneken a betegellátás feltételeinek javítása, a tömeges baleseti helyszínekre a megfelelő mennyiségű egészségügyi anyag gyors kijuttatása.

A TBE egy db. átalakított Mitsubishi L-300-as gépjárműből, és a hozzákapcsolt, megfelelő felépítménnyel rendelkező utánfutóból áll. A gépjárműben az egészségügyi felszerelések mellett, a kárhelyparancsnoki munkahely kerül kialakításra, informatikai és kommunikációs háttérrel (hordozható számítógép és nyomtató, telepített és kézirádiók). A számítógépre a kárhely felszámolását segítő softwareket ( betegnyilvántartás, kórházi kapacitások, elérhetőségek, veszélyes anyagok katalógusa, antidotumok stb.) telepítünk.

Az utánfutóban a tömeges baleset ellátásához szükséges felszerelést ( egészségügyi felszerelés, felfújható sátor, kárhelyvilágítás eszközei, áramfejlesztő stb.) juttatjuk a helyszínre.

 

 

 

 

 

 

 

Naptár